Menu
Asiakaspalvelu 
  • Ilmainen toimitus koskee yli €120 (ilman alv.) €150 (Sis alv.)

  • Tarkoin valitut tuotteet jopa 10000 tuotteen valikoima

  • Kaikenkattava takuu jopa 5 vuotta

Tuotetietoja

Olitpa sitten etsimässä uutta lamppua rikkoutuneen tilalle tai suunnittelemassa kotisi tunnelmaan sopivaa valaistusta, sinun tulee joka tapauksessa ottaa muutamia seikkoja huomioon. Me täällä Lamppexpressissä  autamme mielellämme asiakkaitamme. Siksi olemme koonneet tähän kaikki vinkit, joita tarvitset lamppua ostaessasi.

Jännite

Ensimmäinen asia, joka tulee huomioida, on lampun vaatima jännite. Tarkista, onko se 12V vai 230V. Jos sinulla on 12V lamppu, tarvitset muuntajan, jolla voit muuntaa 230V jännitteen 12V jännitteeksi. Muuntajan valitsemista varten sinun tulee tietää lampun teho. Esimerkiksi 35W lamppua varten tarvitset muuntajan, joka tukee 35W lamppuja. Jos vaihdat lampun tehokkaampaan 50W lamppuun, tarvitset 50W lamppuja tukevan muuntajan.

Kanta

Voit korvata lampun ainoastaan toisella samaan kantaan sopivalla lampulla. Jos lamppusi kanta on E14, voit korvata sen vain toisella E14-kantaisella lampulla. Mikään muu lamppu ei sopisi valaisimeen. Alla on lueteltu yleisimmät lampunkannat, joiden mukaisia lamppuja on tarjolla myös meillä Lamppuexpressissä.

Shopping tips 

Lampun tyyppi

  • Hehkulamput edustavat yhtä vanhimmista valaistusteknologioista; vahva volframihehkulanka tekee niistä kuitenkin erityisen kestäviä ulkoiselle rasitukselle. Tämän takia niitä käytetään yhä vieläkin esimerkiksi lentokoneissa tai rakennustyömaalla. Lue lisää täältä.
  • Halogeenilamput muistuttavat hehkulamppuja, mutta niissä käytetään kaasua, johon on lisätty pieni määrä halogeenia. Tämä seos luo voimakkaan valon, parantaen samalla energiatehokkuutta ja lisäten lampun elinkaarta. Halogeeni estää myös polttimon kuvun tummenemisen (mikä on yleistä hehkulampuissa), joten voit aina nauttia kirkkaana sädehtivästä valosta. Lue lisää täältä.
  • Pienloistelamput (CFL) tai energiansäästölamput ovat lamppuja, jotka kuluttavat vain vähän energiaa. Ne ovat tehokas valaistusratkaisu ja niitä käytetäänkin usein paikoissa, joissa niitä pidetään jatkuvasti päällä pidempiä aikoja kerrallaan. Kaikki CFL-lamput (Paitsi kantoihin E27 ja E14 sopivat) vaativat kuristimen toimiakseen. Lue lisää täältä.
  • LED- (Light Emitting Diode) lamput ovat uusi ja innovatiivinen valaistustekniikka. LED-teknologia käyttää valon tuottamiseen hehkulangan sijaan sähköistettyjä puolijohteita. Tämän takia LED-lamppuja voidaan valmistaa lähes minkä muotoisina tai kokoisina tahansa. Tämä teknologia on tunnettu matalasta energiankulutuksesta, hyvälaatuisesta valosta ja äärimmäisen pitkästä eliniästä. Vaikka näitä ominaisuuksia ei otettaisikaan huomioon ja lisäksi jätettäisiin huomioimatta se seikka, että LED-lamppujen valmistuksessa ei käytetä kemikaaleja, olisivat LED-lamput siltikin ympäristöystävällisiä ja tukisivat kestävää kehitystä. Lue lisää täältä.

Lumenit ja watit

Lampun kirkkauden määrittäminen aiheuttaa usein sekaannusta. Aikoinaan oli olemassa ainoastaan hehkulamppuja. Silloin pystyit valitsemaan 40, 60, 75 tai 100 watin lampun. Energiansäästölamppujen ja LED-lamppujen tulon myötä kaikki on kuitenkin muuttunut.

Mitä eroa on lumeneilla ja wateilla?

Lumen (valovirran yksikkö) on standardi mittayksikkö valolle, sellaisena kuin ihmissilmä sen näkee. Lumenit kertovat sinulle miten kirkas kohde on, toisin kuin watit, jotka mittaavat ainoastaan energian kuluttamista tai tuottamista. 

Lumens

Incandescent

Halogen

Compact fluorescent (CFL)

LED

Lumens/ watt

15 lm/ watt

25lm / watt

50 lm/ watt

80 lm/ watt


Värikoodi = värintoisto + värilämpötila

Värikoodi koostuu värintoistosta tai värintoistoindeksistä (Ra) ja värilämpötilasta (Kelvin).

 

Värin toistoindeksi (Ra)

Ensimmäinen numero kertoo värintoistoindeksin:

8 = Ra 80-89
9= Ra 90-100

Colour code

Värilämpötila (Kelviniä)

Seuraavat numerot kertovat värilämpötilan.

27 = 2700 Kelviniä
40 = 4000 Kelviniä

 

Värintoistoindeksi (Ra)

Värintoistoindeksi kertoo miten hyvin lamppu toistaa värejä. Esimerkiksi supermarketeissa ja ostoskeskuksissa.

Loistelamput on yleensä merkitty seuraavilla numeroilla 827/830/840/865. 8 tarkoittaa arvoa 80Ra, 27/30/40/65 merkitsevät värilämpötilaa. Voit tutkia tarkemmin värilämpötilan merkitystä tutkimalla aiemmin mainitun värilämpötilataulukon kohtaa Kelvin (K).

Saat täydellisen tuloksen valitsemalla värilämpötilan  90 ja 100Ra väliltä. Värit näyttäytyvät juuri sellaisina kuin niiden pitäisikin, ilman vääristymiä. Punainen näkyy syvän punaisena, eikä näytä lattealta. 90 ja 100Ra värintoistoindeksiä käytetään usein sairaaloissa, tulostushuoneissa, automaalaamoissa ja graafisessa suunnittelussa, kuten myös vaatekaupoissa.

Color Display Index RA


Värilämpötila

Värilämpötila määrittää valon väriominaisuudet, yleensä joko lämpimiksi (kellertävä) tai viileiksi (sinertävä). Värilämpötila mitataan Kelvin-asteina (°K). Yleisimmät värilämpötilat (Kelvin) ovat

  • 2700K = Erittäin lämmin valkoinen. Luo lämpimän ja kodikkaan alueen (koteihin)
  • 3000K = Lämmin valkoinen. Ei liian lämmin, eikä intensiivinen. Miellyttävä silmille (toimistoihin)
  • 4000K = Viileän valkoinen. Kirkkaanvalkoinen valo. Sopii hyvin työympäristöön. (varastoihin jne)
  • 6500K = Päivänvalo. Verrattavissa auringonvaloon. Sopii tiloihin, joissa kaiken tulee olla selkeästi näkyvillä (tehtaat)



Energiatehokkuus

Energiatehokkuus tulee ilmoittaa EU Direktiivin 874/2012 mukaisella merkinnällä. Merkinnästä käy ilmi valaisimen energiatehokkuus ja yhteensopivuus markkinoilla olevien lamppujen kanssa. Vuodesta 2014 alkaen se on ollut pakollinen kaikissa valaisimissa.

 


Kuten kuvasta käy ilmi, energiatehokkuusluokat ,jotka alkavat luokasta A+++ (erittäin tehokas) ja päättyvät luokkaan E (vähiten tehokas), on laskettu valotehon (lumen) ja tehon (watti) perusteella. Mitä energiatehokkaampi lamppu on, sitä ympäristöystävällisempi se on.

 

Valaistuskulma

Lampun valaistuskulma on se kulma, jossa valo heijastuu lampusta. Sitä mitataan asteissa.

  • Kapea (16D - 30D)
  • Keskiverto (31D – 50D)
  • Leveä (51D - 100D)
  • Erittäin leveä (yli 100D)

 

IP-luokitus

IP-luokitus (Ingress Protection Rating), määrittää miten laite on suojattu kiinteiltä esineiltä, pölyltä, tahattomalta kosketukselta ja vedeltä. IP-luokitus koostuu kirjaimista IP, kahdesta numerosta ja mahdollisesti vielä yhdestä lisäkirjaimesta, jotka osoittavat suojausta alla olevassa taulukossa määriteltyjä uhkia vastaan:   

ENSIMMÄINEN NUMERO

Taso Suojattu tämän kokoisia kohteita vastaan  Suojaa näiltä uhilta
0 Ei suojattu Ei suojausta kosketukselta tai esineiden sisäänpääsyltä
1 >50mm Suojaa suurilta kehonosilta, esimerkiksi kämmenselältä, mutta ei suojaa tahalliselta kosketukselta.
2 >12.5mm Suojaa sormilta tai vastaavilta esineitä.
3 >2.5mm Suojaa työkaluilta, paksuilta johdoilta, jne.
4 >1mm Suojaa suurimmalta osalta johtoja, ruuveja jne.
5 Pölysuojattu Pölyn sisäänpääsyä ei ole täysin estetty, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä haittaamaan laitteet toimintaa. Täysin suojattu kosketukselta.
6 Pölytiivis Pölyn sisäänpääsy estetty. Täysin suojattu kosketukselta. 

 

TOINEN NUMERO

Taso Suojattu tämän kokoisia kohteita vastaan Suojaa näiltä uhilta
0 Ei suojattu Ei suojattu
1 Pystysuoraan tippuvalta vedeltä Pystysuoraan tippuva vesi ei vahingoita laitetta.
2 Korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä. Pystysuoraan tippuva vesi ei vahingoita laitetta, mikäli laite on kallistettu korkeintaan 15° kulmaan tavallisesta asennostaan.
3 Satavalta vedeltä Korkeintaan 60° kulmasta satava vesi ei vahingoita laitetta.
4 Roiskuvalta vedeltä Mistään suunnasta tulevat vesiroiskeet eivät vahingoita laitetta.
5 Voimakkaalta vesisuihkulta Voimakas vesisuihku (12.5mm suuttimesta) ei vahingoita laitetta.
6 Pölytiivis Pölyn sisäänpääsy estetty. Täysin suojattu kosketukselta.
7 Upotus 1m asti Veden sisäänpääsy haitallisessa määrin ei ole mahdollista, kun laite upotetaan veteen ennalta määrätyissä olosuhteissa paineen ja keston osalta. (vastaa upottamista 1 m syvyyteen).
8 Upotus yli 1m syvyyteen Laite soveltuu jatkuvaan veteen upotukseen valmistajan määrittämissä olosuhteissa. Tavallisesti tämä tarkoittaa laitteen olevan täysin ilmatiivis. Tietynlaisissa laitteissa tämä saattaa kuitenkin tarkoittaa sitä, että vettä pääsee laitteen sisään, mutta sisään päässyt vesi ei vahingoita laitetta.

 

Esimerkiksi sähkölampun IP-luokitus P68 tarkoittaa seuraavaa:

IP 6 8
Suojausluokka Ensimmäinen numero: Suojaus kiinteitä esineitä vastaan Toinen numero: Suojaus nesteitä vastaan

 

  PERINTEINEN TEKNOLOGIANYKYAIKAINEN VALAISTUSTEKNOLOGIA
HalogeenHalogeenSpaarlampLED
  

Hehkulamppu

HalogeeniPienloistelamppu (CFL)Light Emitting Diode (LED)
OMINAISUUDET ENERGIATEHOKKUUS Erittäin matala – Luokka E Matala – Luokat C & D

Korkea – Luokat A & B

Erittäin korkea – Luokat A- & A+++
  VÄRINTOISTO 90-100Ra = Erittäin korkeasti visuaalisesti miellyttävä 90-100Ra = Erittäin korkeasti visuaalisesti miellyttävä 80-90 and 90-100= Korkeasti ja erittäin korkeasti visuaalisesti miellyttävä 80-90 and 90-100= Korkeasti ja erittäin korkeasti visuaalisesti miellyttävä
  VÄRILÄMPÖTILA Lämmin valkoinen Lämmin valkoinen Lämpimän valkoisesta viileän valkoiseen Lämpimän valkoisesta viileän valkoiseen
  HIMMENNETTÄVÄ Kyllä Kyllä Osittain (himmennettäviä erikoislamppuja on saatavilla) Osittain (himmennettäviä erikoislamppuja on saatavilla)
 

ELINIKÄ

(noin 3 tuntia käyttöä päivässä)
1,000 tuntia (noin 1 vuosi) 3,000 tuntia (noin 3 vuotta) 10,000 tuntia (noin 10 vuotta) 25,000 –70,000 tuntia (noin 25-70 vuotta)

VALOTEHO (LUMENIA)

LUMENIA / WATTIA

15 lm/w

25 lm/w 50 lm/w 80 lm/w