• Ilmainen toimitus koskee yli €100 (ilman alv.) tilauksia
  • Tarkoin valitut tuotteet jopa 5500 tuotteen valikoima
  • Kaikenkattava takuu jopa 5 vuotta

Muuntajat LED- ja halogeenilampuille

Muuntajia käytetään, jotta volttimäärä saadaan muutettua 12V:stä “perinteiseen 230V:iin. Niitä käytetään yleisesti pienivolttisten Halogeenilamppujen kanssa. Lamppuexpress.com tarjoaa sinulle halvat Muuntajat LED- ja halogeenilampuille ja nopean toimituksen! Klikkaa tästä lukeaksesi lisää...

SuodataKategoria
Noxion
Tuotehaku
1-4 pois 4 tuloksia löytyi
Suodata
Järjestä

Miten muuntajat toimivat?

Muuntaja englanniksi on "Transformer". Muuntajat varmistavat, että jännite ja/tai virta muunnetaan suuremmaksi tai pienemmäksi jännitteeksi ja/tai virraksi niin, että energiaa menetetään mahdollisimman vähän. Valaistukseen liittyy usein verkkovirran (230 Volttia) muuntaminen pienemmäksi jännitteeksi (12V tai 24V), jolla kyseiset lamput toimivat. Muuntajassa on kaksi käämiä: ensiökäämi (ts. primäärikäämi) ja toisiokäämi (ts. sekundäärikäämi). Primääri- tai sekundäärikäämiin syntyy nopeasti muuttuva magneettikenttä. Tätä kutsutaan myös vaihtovirraksi. Toisiokäämiin syntyy tällöin pienempi induktiojännite.

 

Mitä virralle tapahtuu, kun sähkö kulkee muuntajan läpi?

Tämä selittyy parhaiten esimerkillä, jossa muuntaja muuntaa virran verkkojännitteestä (230 Volttia) 12 Volttiin, esimerkiksi GU5.3 (MR16) LED spotissa. Oletetaan, että muuntaja kuluttaa 100 wattia tehoa ja että ensiökäämin läpi virtaa 0,44 ampeeria. Tällöin toisiokäämin läpi virtaa 8,33 ampeeria, kun virta muunnetaan 12 voltiksi (100 wattia : 12 Volttia = 8,33). Kuten näet, luku on korkeampi pienemmillä jännitteillä, mikä tarkoittaa, että silloin voidaan ottaa enemmän virtaa.

 

Mitkä LED-lamput toimivat 12 Voltin jännitteellä?

Haluatko tietää, mitä 12V LED-valoja voit ostaa verkossa LamppuExpressiltä? Jotta saisit täydellisen kuvan, olemme listanneet kaikki 12 voltin LED-lamput alla olevaan taulukkoon. Taulukon oikealla puolella näet kätevästi, mitkä tavanomaiset valaisimet korvataan. Haluatko nähdä kaikki tuotteet tietyssä 12 Voltin LED-valaistuksen kategoriassa? Napsauta sitten haluamaasi tuotetta.

LED valaistus (12V) Korvaa
GU5.3 (MR16) LED Spotit GU5.3 halogeenispotit
G53 (AR111) LED Spotit G53 Halogeenispotit
GU4 LED Spots GU4 Halogenspots
G4 LED kapselilamput G4 Halogeenilamput

 

Mikä on elektroninen muuntaja?

Tämäntyyppistä muuntajaa käytetään yleisimmin LED-muuntajissa, tässä tapauksessa 230 voltin (50 Hz) muuntamisessa 12 voltiksi. Elektronisella muuntajalla on tietty kapasiteetti. Tämän kapasiteetin korkeus on tärkeää tietää, kun ostat LED-valaisimia. Jotta muuntaja toimisi, siihen on kytkettävä vähimmäismäärä virtaa. Näin se toimii: LED lamput kuluttavat huomattavasti vähemmän virtaa kuin halogeenilamput. Näin ollen on mahdollista, että kaikkien LED-lamppujen pienempi kokonaisteho jää alle halogeenimuuntajan vähimmäisarvon. Tämä voi johtaa siihen, että lamput eivät syty tai välkkyvät. Tämän estämiseksi on olemassa elektronisia muuntajia, kuten Osram HTM Halotronic. Tähän muuntajaan voi liittää sekä LED- että halogeenilamppuja.

 

Milloin tarvitsen muuntajaa?

Tähän kysymykseen voidaan vastata hyvin yksinkertaisesti. Tarvitset muuntajan, jos haluat liittää lamppuja, joiden jännite on eri kuin verkkovirta, esimerkiksi 12 tai 24 volttia. Huomautus: kaikki muuntajat eivät sovellu LED-lampuille. On myös hyvä tietää, että LED-valaistus toimii aina tasasähköä syöttävän muuntajan kanssa. Jos haluat liittää 12 voltin LED-valot vaihtovirtamuuntajaan, LED-lamput lakkaavat toimista jonkin ajan kuluttua. Muuntajaan on merkitty kirjaimet AC tai DC. On myös suositeltavaa, ettei elektronista muuntajaa (LED) kuormiteta maksimissaan. 

 

Miten muuntaja kytketään?

Kytket 12V-muuntajan kytketyn valaistuksen ja verkkovirran (230V) väliin. Ensisijainen liitäntä on tuleva verkkovirta. Toissijainen liitäntä on pienjännite. Huom! Nykyinen muuntajasi ei ehkä sovellu kytkettäville lampuille. Kuten aiemmin mainittiin, tämä voi liittyä muuntajan minimikuormitukseen. Jos haluat kytkeä kolme 4 watin lamppua (= yhteensä 12 wattia) muuntajaan, jonka minimikuormitus on 20 wattia, lamppusi alkavat välkkyä. Käytä siis muuntajaa, joka kestää myös 12 wattia tässä tapauksessa. Sijoita muuntaja mahdollisimman kauas näkyvistä, esimerkiksi seinän tai katon taakse.

 

Voinko himmentää LED-valoja muuntajalla?

Kyllä voit. Tarvitset kuitenkin himmennettävän muuntajan valojen himmentämiseen. Se asetetaan himmentimen ja liitettyjen lamppujen väliin. Himmennin puolestaan varmistaa, että myös muuntaja himmennetään. Toisin sanoen muuntaja antaa hieman vähemmän virtaa, mikä automaattisesti himmentää kytkettyjä lamppuja. Hyviä uutisia: kaikki valikoimassamme olevat Osram HTM Halotronic -muuntajat ovat himmennettävissä!

 

12V muuntajat: mikä vähimmäiskuorma?

12V muuntajan vähimmäiskuorma on aina ilmoitettu tuotteessa. Esimerkiksi jos siinä lukee 35 - 105 W, se tarkoittaa, että minimikuormitus on 35 wattia. Toisin sanoen sinun on kytkettävä vähintään 35 watin valaistus, jotta valo loistaa täydellä voimakkuudella eikä välky tai vilku. Mikä maksimikuormitukseen tulee, kannattaa aina jättää vähän varaa sen sijaan että kytkee maksimimäärän. Näin varmistat, että jos virrassa on hetkellisiä muutoksia, se ei käy ilmi valaistuksessasi.

Muuntajia käytetään, jotta volttimäärä saadaan muutettua 12V:stä “perinteiseen 230V:iin. Niitä käytetään yleisesti pienivolttisten Halogeenilamppujen kanssa. Lamppuexpress.com tarjoaa sinulle halvat Muuntajat LED- ja halogeenilampuille ja nopean toimituksen! Klikkaa tästä lukeaksesi lisää...

Pyyntösi on lähetetty!

Myyntitiimimme ottaa sinuun pian yhteyttä. Kirjaamme sitten kanssasi tietojasi ja keskustelemme henkilökohtaisista eduistasi. Kiitos yhteydenotostasi!

Pahoittelemme

Valitettavasti voit pyytää tarjousta vain, jos olet asentaja tai yritys. Voit aina käyttää tuotteidemme erikoistason alennuksia.